Nutrition
Sluta kriga emot kroppen!

Nutrition är en tvärvetenskap som sträcker sig över en bredd av ämnen, från naturvetenskap som kemi, biokemi, molekylärbiologi och livsmedelsvetenskap, till medicinska ämnen som fysiologi, sjukdomslära, toxikologi, epidemiologi och folkhälsovetenskap. Det är en vetenskap om hur kosten påverkar kroppen, om människans energiomsättning och om vilka näringsämnen kroppen behöver, vilka funktioner de har i kroppen, var de finns i maten och vilka mängder som behöver vilka funktioner de har i kroppen, var de finns i maten och vilka mängder som behövs.

Idrottsnutrition, samspelet mellan nutrition och gener (Nutrigenomik) och tarmflorans betydelse för hälsan är ytterligare områden som hör hemma under näringslära. Utvecklingen inom molekylärbiologin har blivit en viktig del av den moderna nutritionsforskningen, där man studerar och börjar förstå mekanismerna bakom kostens inverkan på organismen, ända ner på genregleringsnivå.

Socker: 

Det allra sämsta valet Läsk, godis, juice, sportdrycker, choklad, kakor, bullar, bakelser, glass, frukostflingor – undvik samtliga. Många tycker att socker är beroendeframkallande, även om det är kontroversiellt utifrån vetenskapliga definitioner.

Stärkelse: 

Mjöl, veteprodukter eller andra raffinerade spannmålsprodukter, även de som är märkta ”glutenfria”. Bröd, bullar, pasta, kex, gröt, müsli. Här ingår även fullkorn som på LCHF endast är mindre dåliga. Undvik också potatis (även sötpotatis), potatischips, pommes frites, majsprodukter som popcorn och ris.

Minst 70 % kakaohalt och helst i mindre mängder.

Alkohol: 

Du kan dricka måttliga mängder av torrt vin, champagne eller mousserande vin (extra torrt eller brut), whisky, konjak, vodka och gin. Undvik om möjligt all alkohol.

Öl: Tillverkas av fermenterat spannmål och humle, och kan liknas vid flytande bröd. Vi rekommenderar dig att undvika öl helt. Öl med färre kolhydrater kan vara ett alternativ, kom dock ihåg att de fortfarande innehåller mer kolhydrater än torrt vin eller ren sprit

Ät riktig mat

Lorem ipsum dolor

Incidunt et vero consequatur laboriosam

6.99


Professor Göran Petersson // Kemi- och Bioteknik, Chalmers

 
 
47861.pdf