Att njuta av livet

Konsten att njuta av stunden Att njuta eller njuta

Jag satt och hade en konversation med mina söner under Juldagen och kom in på ordstäven "Njuta av livet" och och att "Leva för dagen", det finns en dissonans om hur vi ska kunna leva för dagen och samtidigt planera för framtiden. Att njuta eller inte njuta är frågan. Det är skillnad på kortsiktiga och långsiktiga njutningar, de kortsiktiga njutningarna kommer från beslut från en gamla delar av vår hjärna som vi brukar kalla för reptilhjärnan, vi handlar mer instinktivt än genomtänk. Genom långsiktig njutning använder vi det som sitter innanför pannbenet, genom genomtänkta tankar kan vi behärska oss tillräckligt för att undvika snabba belöningar. Vi kan planera för framtiden vilket gör vissa av oss unika.

Att festa tillfredsställer oss kortsiktigt och är inte hållbart i längden En annan typ av att njuta som kommer efter långsiktig planering Marshmallows experimentet

Det gjordes en studie på barn för att kunna se om de kunde avstå från den tillfälliga njutningen för att få en bättre fördel senare, det vill säga om de inte åt upp den marshmallows som låg framför dem när försöksledaren gick ut så skulle de få ytterligare en marshmallows när försöksledaren kom tillbaka.

Marshmallows testet

Det har visat sig att de barn som kunde motstå frestelsen med att äta upp sin marshmallows klarade sig bättre i livet, de hade förmågan att skjuta upp njutningen för att erhålla en framtida belöning. Att kunna styra sina impulser från kortsiktiga belöningar belönar sig långsiktigt

Memento Mori

Alla har vi utsatt tid att leva och vi vet aldrig när livet tar slut, därför är det av stor betydelse att vi lever fullt ut varje sekund eftersom tiden har ett värde och våra liv har ett värde, värderar vi oss själva högt och värderar våra liv kommer vi att leta efter njutbara stunder varje dag, även arbete kan vara njutbart, det beror helt på den inställning vi har och kan vi ha ett arbete som ger oss full tillfredsställelse kommer vi inte längre att känna att vi arbetar, vi njuter även när vi arbetar.

Kortsiktig njutning Vs. Långsiktigt välmående

Kortsiktig njutning inte hållbart i längden, kan vi planera vårt välmående är det bättre. Värdesätter vi oss själva kommer vi bara att ge det bästa till oss själva, då undviker vi det som skadar oss, det vi önskar innerst inne är att få vara friska och välmående, tyvärr finns det alltför många som lever för dagen och njuter av fel saker, de njuter av det som snabbt ger belöning men som är både skadligt och nedbrytande.

Att njuta av alla små stunder Ta tillvara på din tid du har på bästa möjliga sättGe dig själv den bästa näringstäta kostenMotionera och håll din kropp i trimByt tankemönster från problemfokuserad till lösningsfokuseradVar ute i naturen så mycket som möjligtMeditera mera - ta dig tid till meditationUmgås IRL och socialt, stäng av mobilen och möt verklighetenLär dig andas rätt Njut av stunden

Du har bara blivit tilldelad ett liv, ta hand om det, livet är ditt eget förvalta det väl. Vår tid är begränsad, varje sekund ska förbrukas med omtanke, den kommer aldrig igen. Planera för framtiden men lev för stunden.

Att planera för framtiden för att kunna njuta av stunden.