Svartbäcksgatan 43 A

Uppsala

753 16

Sverige

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam porttitor augue a turpis porttitor maximus. Nulla luctus elementum felis, sit amet condimentum lectus rutrum eget.

Faktaresistens och människan

Nu börjar jag ärligt bli väldigt trött på alla konspirationsteorier, mitt råd till alla vilseledda människor, ta reda på fakta och evidens för era teorier och påståenden, d.v.s har du tillräcklig grund för det du säger, kan du hålla fast vid dina antaganden under tortyr eller om du blev hotad till livet, skulle du gå i döden för det du tror på?

Om inte, tänk om, gör en OMTANKE.

Vi människor har inte bättre förstånd än att ständigt bli lurade av vår egen hjärna, vi vill gärna se en korrelation i händelser där det inte finns någon, vi blandar ihop kausalitet med korrelation och är på det sätt omedvetna varelser om vårt egna tillkortakommanden, vi har försummat förmågan att tänka realistiskt med sunt förnuft, vi tror på saker för att skaffa oss en förankring om verkligheten, för att skapa vår verklighet sammansätter vi saker i vår kontext som egentligen inte har något sambandsförhållande och skapar en egen sanning utan sann verklighet och utan vetenskaplig evidens för våra påståenden. Vi lurar oss själva att tro på saker som egentligen inte existerar, vi blir ständigt manipulerade.

Skapa dig en medvetenhet om hur din hjärna fungerar, skaffa evidens från betrodda och oberoende källor och ifrågasätt om dina uppfattningar är sanna, gör en egen personlig research och analys Lita aldrig på någon, lita inte på ditt första enkla svar, ifrågasätt varje påstående och varje kommentar, varje detalj du hör och ser - köp inte grisen i säcken.

Vi har ca. 200 kognitiva bias som gör att våra beslut och våra tankar oftast blir felaktiga, vi fattar våra beslut grundade på rädslor, vi är inte rationella tänkare, vi fattar beslut och sanningar genom två instinkter, det ena är fortplantning det andra är överlevnad. För vår överlevnad skapar vi en verklighet som oftast är helt osann, med ökad kunskap om hur vår hjärna och vår kognitiva förmåga fungerar inser vi snart att vi inget vet och för att få någon sanningen måste vi ifrågasätta och dissikera all sanning som vi har lärt oss, för att komma så nära sanningen som möjligt, var en jobbig jäkel och ifrågasätt allt, bli en Sokrates, konfrontera andra med väl uttänkta frågor för att erhålla nya insikter

Innan ni yttrar något - ÄR DET SANT DET JAG SÄGER?

Hur vet du det? Var har du fått din information ifrån? Vad kommer informationen ifrån? När fick du den informationen? Finns det studier som bekräftar din teori? Finns det fler oberoende källor som bekräftar samma teori? Finns det motsatta teorier? Vilken teori har störst evidensbaserade studier som är oberoende och som har skett under kontrollerade former? Är det sant det du säger? Är det sant det jag hör? Vem säger det?

När du tror att du har en klar sann bild - IFRÅGASÄTT IGEN !! ÄR DEN SANN !!

JORDEN ÄR PLATT

Faktaresistensen växer på nätet, och bland absurda konspirationsteorier finns flat earth-rörelsen – en ökande grupp som tror att jorden är platt. Flat earthers tror inte på det de läst i skolböckerna utan vill ha bevis de kan se med egna ögon. I över tvåtusen år har forskare samlat bevis på att jorden är rund, Alexis Brandeker, astronom vid Stockholms universitet.

1. Videosamtalet Bevis 1: Natt i Sydney när det är dag i Paris. Foto: Thibault Camus/Mats Schagerström/TT

Be någon som du litar på att åka till andra sidan jordklotet. Ring sedan till varandra över ett videosamtal. Då kan det vara natt där din kompis är och dag där du är. Hade jorden varit platt hade det rimligtvis varit natt eller dag överallt samtidigt. Det går inte att förklara på något annat sätt än att jorden är rund.

2. Månskuggan Bevis 2: Månskuggan är krökt. Foto: Emrah Gurel/TT

Under en månförmörkelse kan du se att jordens skugga på månen är krökt. Ett motargument är att jorden kanske är rund åt det hållet – men att den kan vara platt ändå. Men se då på till exempel månförmörkelsen som vi hade i januari i år. Då befann sig månen väldigt nära horisonten när den blev skuggad – och det var ändå en krökt jordskugga. Hade jorden varit platt borde skuggan ha varit rak. Förutsatt att du tror på att månen existerar, förstås.

3. Månen som ett horn Bevis 3: Månen i Marseille, månen i Australien. Foto: TT

Titta noggrannare på månen. Den ser olika ut beroende på var på jorden du befinner dig. Om du står på ekvatorn ser månen ut som ett horn. Och är du på södra halvklotet så är månen spegelvänd jämfört med när du ser den från norra halvklotet. Det beroende på var du står i förhållande till ekvatorn.

4. Solen går åt fel håll Bevis 4: Så rör sig solen Foto: Michael Probst/TT

Samma sak gäller solen. Om du är på norra halvklotet går solen upp i öster, via söder mitt på dagen och sedan ner till väster. Det är det vi i Sverige kallar medsols. På det södra halvklotet är solens bana den motsatta. Även där går den upp i öster, men går sedan norrut innan den går ner i väster. Återigen beroende på var du står i förhållande till ekvatorn.

5. Båtar sjunker ner i vattnet Bevis 5: Vart tar båtarna vägen? Foto: Paolo Giovannini/TT

Om du ser båtar som rör sig längre bortåt på havet så ser du masten sakta försvinna under horisonten. De tonar inte bort utan sjunker långsamt neråt. Det är också ett bevis för att jorden är krökt... om man du nu inte tror att båten håller på att störta ner för en kant förstås.

15 Steg till förändring

Din väg. Sluta med katastroftänkandet

Sluta tänka på det värsta scenariot, och alla de saker som möjligen kan gå fel. Det mesta av det vi gör går bevisligen rätt, fokusera på det som du har åstadkommit och som är rätt.
Ta ett steg tillbaka och ta en realistisk titt på livet.
Ingenting är någonsin i slutet av världen, trots allt. Allting är början på något nytt.

Sluta med det inre ältandet


Det som har varit förvärras av det faktum att du tänker på dem, och att tycka synd om sig själv och bli ett offer för omständigheter, skapar bara ångest.
Sluta vara så bekymrade med hur du känner dig och vad andra tycker om dig. Du gör alltid så gott du kan efter din egen förmåga.
Du kan aldrig komma att ändra saker genom att fastna i att tänka på dem - vidta åtgärder för att göra saker bättre.

Byt perspektiv

Om du tror det som bekymrar dig har drivits på av en specifik händelse, se till att du inte blåser upp saker ur deras rätta proportion, se saker som de är inte som du tror att de är.
Ett samtal med en nära vän kan hjälpa dig att se igenom dimman och få ett nytt perspektiv, saker är aldrig vad vi tror att de är.

Fokusera på det positiva


Inse att ditt tillstånd kan förstora de dåliga sakerna i livet om du fokuserar på det negativa.
Släpp alla tankar som försätter dig i ett negativt tillstånd.
Leta efter vad som är bra i en situation, se vad som är positivt och se att allt är en chans att växa dig starkare. Hur mörkt det än verkar lyser alltid solen.

Sluta överanalysera


Att gå igenom exakt vad som har gått fel och att analysera sönder saker i detalj, hjälper sällan. I stället för att oändligt analysera problemet och att fastna i detaljer, börja tänka på möjliga lösningar för att komma vidare. Gör om dina problem till mål, skriver ner hur du ska göra för att nå dina mål och släng dina problem.

Var snäll mot dig själv i alla lägen Ta hand om dig själv

När vi människor mår dåligt börjar vi anklaga oss själva, vilket skadar oss.
Vad du behöver är en vän, inte en fiende.
Se till att dina ord och handlingar är milda och uppmuntrande.
Den enda vän du har genom livet är du själv, se till att bli din bästa vän. Ta alltid hand om dig själv innan du tar hand om andra. Var snäll i ditt tal till dig själv.

Sluta älta det förflutna


Det är helt meningslöst att älta det förflutna, eftersom du inte kan ändra det.
Det bästa med det förflutna är att det är över. Tillåt dig själv att gå vidare.
Det enda som finns är här och nu, det är i varje sekund du ska finnas närvarande.

Oroa dig inte om framtiden


Den enda makt du har att förändra saker är i nuet, så det är ett slöseri med tid på att oroa sig för framtiden, särskilt när du inte har en aning om hur det kan bli.
Du kan i ditt undermedvetna programmera in din framtid och hur ett perfekt liv kommer att bli, när du är klar med det och släpp kraven på framtiden, fokusera på att vara fokuserad i nuet.
Ta positiva steg redan nu, och stärk dig så du kan hantera vad det än är som händer i livet.
Vad som än händer kommer du att klara det.

Sluta med svartvitt tänkande


Om något har gått fel, eller du har gjort ett misstag, betyder det inte att hela ditt liv är dömt eller att du inte är bra.
Det som är gjort är gjort och går inte att ändra, det enda som du kan ändra på är dina tankar om vad som skett, vi handlar ibland irrationellt även om vi tror att vi har full kontroll.
Slappna av och överväg en mer balanserad version av alla händelser, det kanske inte är som du tror. Säg till dig själv "Jag kan ha fel".

Ljug lite för dig själv


Forskning visar att även om du inte är nöjd, genom ett leende så släpper må-bra kemikalier i din hjärna och du mår betydligt bättre, ditt kroppsspråk påverkar ditt mentala tillstånd.
När du skrattar utsöndras lyckohormonet dopamin samt endorfin, precis som efter sex och motion. Leta efter saker som du kan skratta åt. Livet ska vara en lek och att leka genom livet är betydligt roligare.

Sluta vara ett offer


När du känner dig låg, är det lätt att fastna i att tro att dåliga saker händer på grund av dig.
Låt inte dig själv att tro att du är ett offer.Du gör alltid så bra du kan, ibland mer och ibland mindre, men alltid så bra du kunde just då.
Du har möjlighet att välja hur du reagerar på problem - och det är det mest kraftfulla av allt.

Rör på dig

Det är nästan omöjligt att släppa ett hemsk humör när du står och trampar på samma plats, eller hoppa på en studsmatta, eftersom din fysiologi inte kommer att tillåta det.
Flytta din kropp och se om det kommer att ändra ditt humör.


Isolera dig inte


Vi kan vara väldigt känsliga för vad andra människor säger och gör som gör att du känner dig nere, men kom ihåg att stänga dörren till de som sänker dig och öppna dörren till de som vill dig vä, välj dina vänner det är du värd och isolera dig aldrig, du har universum och Gud inom dig, sprid glädje även om omvärlden kastar skit.
Möte en vän för en kaffe, eller att bara få frisk luft, kan hjälpa din sinnesstämning, gå ut och var glad, mör människor med ett leende.

Nå ut till andra


Att hjälpa andra människor är ett underbart sätt att ta fokus från dig själv och hur du mår.
Att hjälpa andra känns bra, så det är en stor mental knep för att höja humöret och "ta en promenad i andras skor" alla människor bär på en hel del bekymmer, lyssna på dem och bara vara där, det ger en Win-Win bägge mår bättre och du får en bra vän.

Var tacksam


Det är väldigt svårt att vara deprimerad om du kan skriva en lång lista över alla de saker som du älskar i ditt liv, skriv en tacksamhetlista varje morgon du vaknar, leta efter det som du är tacksam över.
Ett mycket bra mental trick, är att förverkliga vad du är mycket lycklig av att ha, trots den tuffa tid du går igenom. Du har väldigt mycket att vara tacksam över, fokusera på det. Vi har det vi behöver, om vi tänker efter.

Här hade jag rejält svårt med en bra rubrik, det handlar om sinnesro, att komma i det tillståndet när vi är i total harmoni och känner oss kongruenta med oss själva. Många av oss letar efter den ultimata känslan av lugn i kropp och själ, det leder oftast till att vi anstränger oss till att finna den känslan, när kropp och sinne kommer i ett skönt avspänt tillstånd, även när omgivningen är totalt kaotisk.

Kaos Galax i universum

Kaos har sitt ursprung från grekiskan och betyder rymd, en missuppfattning, vårt universum är inte i oordning, allt sker och allt har ett syfte. Vårt universum har ungefär lika många galaxer som vi människor ha neuroner i vår hjärna. Vår hjärna har neuronen och ett nät av sammankopplingar (synapser) det sker ett ständigt informationsflöde i vår hjärna och kopplingarna ökar i det område som blir belastat.

För att finna sinnesro och lugn i vår hjärna behöver vi stanna av våra tankar, att ta kontrollen över vår hjärna, när vi kan ta kontrollen över tankarna kan vi även ta kontroll över våra känslor och lära oss att agera istället för att reagera. Att ta kontrollen över hjärnan går inte med vilja, vi kan inte försöka tvinga hjärnan att gå ner i varv, det är kontraproduktivt. Vår hjärna förbrukar 25% av vår energi, det tär på krafterna att tänka.

Det vi behöver göra är att släppa allt vi gör, sätta oss ner och bara vara i NU, det enda som existerar är NU, när vi sätter oss ner kommer vår hjärna att att pocka på uppmärksamhet och på saker vi bara "måste" göra, här handlar det bara om att acceptera hjärnan den behöver något att fokusera på - se på rosen nedan.

Andas djupt och andas med näsan, fokusera på andningen och på rosen. Låt dina tankar komma och gå utan att värdera eller reagera, låt dem bara vara. Säg till dig själv. "Jag undrar vilken tanke som kommer att komma fram nu" Tänk dig att du är som en katt som ligger och tittar på ett hål i väggen och väntar på en mus. Tillåt dina tankar vara musen.

Vad hände med dina tankar när du fokuserade på rosen och din andning och samtidigt ignorerade dina tankar?

Satori

I Japan finns det ett ord för det som du precis upplevde Satori, vilket är ett begrepp inom zenbuddhism. Satori är det japanska ordet för bodhi, "upplysning" och är nära besläktat med Kenshō, "insikt".

Insikt är ett bra ord, insikt betyder att se inåt, att se inåt i sig själv och finna sin inre stillhet och trygghet, när vi upplever Satori är vi helt upptagna i NU och har inga tankar om perfektum eller futurum, vi är i NU där allt sker och då finns inga problem, vi har funnit vårt inre tillstånd för total harmoni.

Vår oro ligger aldrig i NU det ligger i futurum, i framtiden, det som kan komma att hända. Det som varit kan också skapa ånger och oro, men det existerar aldrig i pressen NU, det har redan varit och går inte att ändra.

Nu är det enda som existerar, det är där vårt liv pågår, fokusera på din andning, rosen och acceptera dina tankar, låt dina tankar bara vara, så kommer dina tankar att låta dig bara vara i NU och i Satori.

Besök gärna www.mentalstark.nu

Min berättelse

Hösten 2009, livet flöt på och jag var helt uppslukad i mitt arbete som Training Manager, visst hade det varit tuffa år tidigare men jag hade envist kört på. Min inställning till livet var positivt och jag kände att jag hade kontroll - trodde jag.
Jag hade nått dit jag ville, som TM för utbildningen hade jag stort mandat till att få utbildningen så bra som möjligt, min intention var att varje elev som kom från utbildningen skulle ha både kunskap, kompetens och vara anställningsbara.

Jag kom hem sent dem dagen - en snabbdusch och snabbt dra vidare för att hålla en föreläsning på Uppsala Konsert och Kongress i Uppsala om utbildningar,  jag kände mig oövervinnerlig, starkt engagerad och passionerad, hade ett tufft arbetstempo och märkte inte själv att jag körde i full fart mot katastrofen.

Då hände det .... efter att jag duschat kom det obehagliga, alla portar i hjärnan öppnade sig och jag föll ihop och hamnade i fosterställning och låg som en räka på vardagsrumsgolvet.
Ångestattacken som kom var oannonserad och obarmhärtig.
Om ni har hört Gessle sjunga "här kommer alla känslorna på en och samma gång", så kan ni få en känsla av vad som hände, allt blev ett enda kaos i min hjärna, inget fungerade, jag blev ett kolli....liggande på golvet och var totalt hjälplös.

Händelsen blev inledningen till vad som skedde därefter, det obehagliga var att JAG!!  Som var odödlig, stark och osårbar hade drabbats av psykisk ohälsa, jag som var så oövervinnerlig  hade blivit ett hjälplöst offer.

Min hjärna slutade att fungera, jag fick akuta panikångestattacker.

Jag lyckades mot alla odds ta mig iväg för att hålla min föreläsning, men blev vänligt hemskickad av en kollega till mig såg mitt tillstånd. Jag irrade omkring på Uppsala konsert och kongress som en yr höna och var helt ofokuserad och visste knappt var jag var och än mindre vad jag skulle göra.

När jag senare skulle få behandling fick jag frekvent gå till en anlitad beteendevetare, tyvärr var det inget jag fick hjälp av, efter tredje eller fjärde gången kände jag att det var helt fel, det fungerade inte, vi satt mest och småpratade, så jag slutade med den "hjälpen", jag blev sämre av samtalen eftersom de hela tiden fokuserade på det som var dåligt. Jag kände att något var fel med behandlingen och vet nu med erfarenhet att den var för mycket inriktad på problemet och fokuserad på det som var dåligt, jag ville bli bättre, inte sämre.

IT's POSSIBLE

Under mitt tidigare liv, vid yngre år hade jag läst och varit intresserad av IMT - Integrerad Mental Träning och med hjälp av denna tidigare erfarenhet tog jag kontakt med Skandinaviska Ledarhögskolan och började jag studera PUMT - Personlig Utveckling och Mental Träning och även PTL - Person Team och Ledarskap, vilket ledde till att jag 2011 kunde examinera mig och bli Licensierad Mental Tränare.

Utbildningen tog mig från att vara en typ A person med psykisk ohälsa till att bli en en typ B person med enormt god välhälsa och med full kontroll över mina tankar och mina beteenden. Jag är evigt tacksam över att det finns så bra hjälp att få.
Jag fick och har fortfarande kontrollen över mitt liv, tack vare L-E Uneståhl och SLH.

Genom min personlig erfarenhet av psykisk ohälsa och med den kunskap och kompetens jag besitter efter år av träning och utbildning känner jag mitt ansvar till att hjälpa så många som möjligt som har drabbats av psykisk ohälsa, det går att bli bra och det går att bli bättre än bra, det handlar mycket om att sätta gränser och att bli sin bästa vän, ta hand om sig på bästa möjliga sätt.

Jag har därför arbetat fram ett RTP - Resilience Training Program där man genom omstrukturering och träning skapar om sig själv till en bättre version, med ökad självkänsla, ökat självförtroende och med en starkare själ. Det spelar ingen roll hur mycket utbildning du har om du inte omsätter och tillämpar den i det dagliga livet. För att gå vidare från Kunskap till Kompetens används ”PÖTT-principen”, det vill säga: Praktik - Övning - Tillämpning och Träning. Man för över kunskapen (att veta) till kompetens (hur man klarar livet) genom att praktisera, öva, tillämpa och träna, det tar sin tid och kräver att man tar sitt egenansvar och för att bli bättre.

Motivation kommer genom att man VILL något inte att man MÅSTE, livsförändringar kommer genom att man vill ha en förändring. Våra liv är ett "gör det själv" projekt, det är vi själva som ska styra oss dit vi vill komma, därför är det viktigt med MÅL och att veta vilken kurs man ska ta för att ta sig till sina mål. Att sätta mål som är engagerande passionerade gör att vi skapar en inre motivation, det i samband med mentalträningen som ger oss kontroll över våra tankar, förmågor och begränsningar.

Genom en mening med livet och Eudaimoniskt välbefinnande minskar vi inflammationer i vår kropp och mår betydligt bättre.

Bli den du är ämnad att vara - tillåt inget annat, om du inte tar kontrollen över ditt liv kommer någon annan att göra det.Ha ett behagligt liv och ta hand om dig själv först, när du har din egenkontroll, hjälp andra.

https://issuu.com/unestahl/docs/grow_12-_nr_3-2018_-_lars-eric_u
Balans

Allt i livet handlar om balans, hela universum och vår natur utgår från balans. Att ha balans är att få kontroll över det som ger oss instabilitet. När vi står helt stilla är vi ständigt påverkade av krafter som gör att vi kan falla, genom ständig träning sen när vi var små har fil lärt oss att överkomma dessa krafter som påverkar oss, vi har lärt oss parera obalansen, vi hat tämjt vårt sinne och kropp till anpassning efter den obalans som ständigt påverkar oss. Ett tydligt exempel är det som visas ovan, att gå på lina kräver att vi ständigt parerar oss för de krafter som påverkar oss.

De första stegen

När vi var små och inte lärt oss att stå upprätt krävdes det stor ansträngning för att kunna ställa sig upp och kunna stå utan hjälp eller stöd, när vi väl ställt oss upp kom nästa utmaning, vi ville kunna ta oss från en plats till en annan så fort som möjligt, en överlevnadsstrategi som finns kvar i vår arvsmassa, springa från ett hot eller springa ifatt ett byte. För att kunna göra det så är kravet att vi kan stå upp. Vi var tvungna att finna balansen.

Att springa eller gå

När vi springer eller går försätter vi oss själva i obalans, vi förflyttar vår tyngdpunkt och låter oss själva falla kontrollerat. Med kontrollerad obalans menas att vi gör det omedvetet, våra sinnen arbetar för att ta in information av vad som sker, samtidigt skickas signaler ut till våra muskler för att kunna bibehålla en kontrollerad obalans och som gör att vi går eller springer utan att falla. Blir våra sinnen distraherade kan vi trampa fel och falla.

Fokuser på målet

Redan som små när vi lärde oss att gå så fokuserade vi på målet, vi fäste blicken på slutmålet och började vår vingla färd, oftast med hejarop från föräldrar som pushade oss till att gå framåt, vi hade blicken på ett fast objekt som var mödan värt ansträngningen, vi letade efter belöning, vilket fick vår del av hjärnan som kallas striatum att utvecklas. De som går på lina har utökat sitt balanssinne genom träning, det vi tränar på blir vi bra på, vår hjärna utvecklas efter våra utmaningar och ständig träning, vi skapar nya hjärnvägar och förbättrar oss genom fokuserad träning.

Överlevnad

Vätska är helt nödvändigt för livet. Men vi behöver inga stora mängder för att hålla oss flytande, tvärtom kan övervätskning vara livsfarligt. Vätska ska därför drickas och ges med måtta, menar forskarna. Normalt behöver vi cirka en och en halv till två liter per dygn, men vissa dygn behöver du upp till fyra liter för att du har jobbat i varm miljö, eller av andra orsaker. Det bästa rådet för att ha koll på vätskebalansen är att inspektera mängd och färg på urinen. Om du kissar några gånger per dag och urinen är ljusgul, då dricker du lagom mycket

Balanserad kost När vi inte kan se skillnaden.

Vi har lärt oss att inte äta skräpmat eller halvfabrikatsmat, den innehåller alldeles för mycket onyttigheter, vi ska äta en Balanserad kost, men tyvärr finns det dålig kunskap om vad en balanserad kost är, vi har i vår livsmedelsbutik bara 20% livs-medel som är bra för oss människor som vi behöver för att leva, de 80% som är kvar är artfrämmande för oss och ställer till inflammationer och skador invärtes, det mest oroväckande är att 40% av det som är artfrämmande är direkt skadligt att äta, märkligt nog får det ändå säljas som livs-medel, när det på sikt tar livet av oss. Det vi behöver är lära oss är BALANSEN av en fullvärdig näringsrik kost som är livs befrämjande.

Vi blir vad vi äter

I din mage finns cirka två kilo bakterier. De hjälper dig bland annat att smälta maten, sortera ut vilka näringsämnen du behöver från den, producerar vitaminer och signalsubstanser, skickar signaler om de behöver något från andra organ eller om det dyker upp något farligt – när balans råder. Forskarna kallar “verkmästaren i magen” för det enteriska nervsystemet. Det är ett väldigt välutvecklat nät av mer än 100 miljoner nervceller som omsluter matstrupen, magen och tarmarna. Via vagusnerven sker en tvåvägskommunikation med hjärnan, genom signalsubstanser som produceras huvudsakligen i magen. En obalans i signalsubstanserna skapar ofta obalans i både mage och hjärna; låg nivå av signalsubstanser leder ofta till depression och förstoppning, medan hög nivå orsakar oro/ångest och diarréer eller magont.

Magbalans för välmående

Två signalsubstanser tycks vara inblandade i hur lyckliga eller nöjda vi känner oss, Dopamin och Serotonin. Dopamin kallas ofta för vårt motivations- och belöningshormon. För låga nivåer förknippas med en känsla av hjälplöshet, brist på motivation och att vi förlorar intresset för saker som annars intresserat oss. 

Den antiinflammatoriska effekten av serotonin gör nytta, serotonin hjälper oss att bearbeta känslor på ett mer positivt sätt. Magen, eller framför allt de bakterier som finns i magen, producerar 90 procent av allt serotonin och 50 procent av allt dopamin. När man i en studie slog ut bakterierna i magen på möss minskade deras serotoninproduktion med 60 procent, men när man tillförde bakterier igen gick serotoninproduktionen tillbaka till det normala. 

Livsbalans

Lagom är bäst. Att finna sin livsbalans är inget märkvärdigt, vi behöver bara ta oss ur det hedonistiska ekorrhjulet, vi har hamnat i en jakt efter mer som ska ge snabb tillfredsställelse. Det finns för många val att göra så att vi blir stressade, människan i grunden söker njutning och vill undvika situationer som är smärtsamma, vilket leder till ett hedonistisk ekorrhjul som det är svårt att ta sig ur, vi har omstrukturerat vårt belöningssystem så att vi får abstinens om vi inte får ständiga nya upplevelser, vi blir oroliga och köpkraften ökar, vilket kan ses nu i Covid tider, bostäder byter ägare, nya bilar köps, fritidshus försäljningen slår rekord. Vårt striatum skriker efter snabba belöningar, liksom ett barn som blir utan sin napp så skapar vår hjärna oss en abstinens och vill ha mer Dopamin/Serotonin.

Total Balans

Mindre är mer

Ett fokuserat sinne.

En sammanfattning av ett liv i Total Balans.

Skaffa ett livsmål - med livsmål menas med att du har ett mål som ger dig styrning till dit du vill komma och att ha kontroll över det, vilket medför att du inte kan involvera det du inte kan ha kontroll över som att "något/någon annan" ska uppfylla något för att ta dig till ditt mål, det måste vara självstyrande genom självkontroll, helst ska det vara ett gott syfte med en god vision. Engagerande - var närvarande i allt du företar dig, det innebär att du blir tvungen att fokusera dig totalt och bli uppslukad av stunden, det är när vi hamnar i flowtillstånd vi känner oss som mest levande.Acceptera - att livet kan vara för jävligt ibland och undvik aldrig smärta eller lidande genom hedonism, allt har ett syfte i livet, när livet suger finns det en orsak, ta lugnt reda på orsaken till varför det känns som det gör, det är genom smärta och lidande förändringar och utveckling kan ske, undvik dem aldrig, de är en del av livet.Balans - i allt du gör, var vaksam över om det är du som har kotrollen över dina tankar, ditt beteende och dina handlingar, vi har alla ett egenansvar hur vi tänker och vad vi tänker. Ta kontrollen över dina tankar och ta kontrollen över ditt liv.Ge - var tjänande och ge av dig själv och din tid till andra. "Doften av rosen förblir kvar på den hand som ger bort den" varje gång vi ger något får vi alltid något tillbaka.Ödmjukhet - bara små människor är själviska och egocentriska, stora människor vet att de egentligen ingenting vet och vi vet sällan vad andra har råkat ut för och i vilket livstillstånd de befinner sig, se saker från ett annat perspektiv, ingen har rätt, alla har mindre fel.Gå - lämna det som inte ger dig något positivt tillbaka, känner du för att gå så gå, se punkten om livsmål, känner du att du blir hindrad att följa din livsstig mot dina inre livsmål, lämna det som hindrar och leta upp områden som tar dig mot dina livsmål.Rensa - töm din ryggsäck om den tynger, gamla oförätter ligger till last och fyller upp onödigt mycket så att det inte går att fylla på något nytt, förlåt de som har gjort dig illa, det är inte för deras skull utan för din egen, för att du ska bli fri och kunna går vidare med lättare steg och kunna fylla din ryggsäck med mer positivitet.Meditera - Att meditera är ett bra sätt att stressa av och få möjlighet att känna lugn och ro. När vi stressat av, släppt jobbiga tankar och känner oss lugna har vi mycket lättare att kunna hantera vardagen och de utmaningar som finns där. Att meditera regelbundet betyder att tillvaron upplevs mer stabil. Det är lättare att känna sig glad och även om man drabbas av motgångar i livet. Ät Balanserat - Träna Balanserat - Lev Balanserat TA HAND OM DIN KROPP TA HAND OM DITT SINNE GE DIG STÄNDIG NÄRING