Psykisk Välhälsa

cooltext1369744205png
H
östen 2009, allt flöt på och jag var helt uppslukad i mitt arbete som Training Manager, visst hade det varit tuffa år tidigare men jag hade envist kört på.
Nu hade jag nått dit jag ville, som TM för utbildningen hade jag stort mandat till att få utbildningen så bra som möjligt, min intention var att varje elev som kom från utbildningen skulle ha både kunskap och kompetens.

Jag kom hem sent för att ta en snabbdusch och för att senare dra vidare för att hålla en föreläsning på Uppsala Konsert och Kongress,  jag kände mig oövervinnerlig, stark och starkt engagerad.

Då..efter att jag duschat kom det obehagliga, alla portar i hjärnan öppnade sig och jag föll ihop som en räka på vardagsrumsgolvet.
Ångestattacken som kom oannonserad var obarmhärtig, jag kommer ihåg texten "här kommer alla känslorna på en och samma gång", allt blev ett kaos i min hjärna, inget fungerade, jag blev ett kolli....liggande på golvet och var totalt hjälplös.

Händelsen blev inledningen till vad som skedde därefter, det obehagliga var att JAG!! hade drabbats av psykisk ohälsa, jag som var oövervinnerlig och kände mig stark hade blivit ett hjälplöst offer.
Bildresultat fr kaos i hjrnan
Min hjärna hade slutat att fungera, jag fick akuta panikångestattacker.

Eftersom jag är envis lyckades jag ta mig iväg för att hålla min föreläsning, men blev vänligt hemskickad av en kollega när han såg mitt tillstånd.
Jag irrade omkring som en yr höna och var helt ofokuserad.


Som behandling fick jag frekvent gå till en anlitad beteendevetare, tyvärr var det inget jag fick hjälp av, efter tredje eller fjärde gången kände jag att det var helt fel, det fungerade inte, vi satt mest och småpratade, så jag slutade att gå dit.
Jag kände att något var fel med behandlingen och vet nu med erfarenhet att den var för mycket inriktad på problemet och fokuserad på det som var dåligt, jag ville bli bättre, inte sämre.

Min räddning blev Fil.Dr. Lars Erik Uneståhl och Skandinaviska ledarhögskolan.
Bildresultat fr lars eric unesthl


Jag hade tidigare vid yngre år läst och varit intresserad av IMT - Integrerad Mental Träning och på grund av denna tidigare erfarenhet började jag studera PUMT - Personlig Utveckling och Mental Träning och även PTL - Person Team och Ledarskap, vilket ledde till att jag 2011 kunde examinera mig och bli Licensierad Mental Tränare.

Utbildningen tog mig från att vara en typ A person med psykisk ohälsa till att bli en en typ B person med enormt god välhälsa och med full kontroll över mina tankar och mina beteenden.
Jag fick och har fortfarande kontrollen över mitt liv, tack vare L-E Uneståhl och SLH.


Genom min personlig erfarenhet av psykisk ohälsa och med den kunskap och kompetens jag besitter känner jag mitt ansvar till att hjälpa så många som möjligt som har drabbats av psykisk ohälsa, det går att bli bra och det går att bli bättre än bra, det handlar mycket om att sätta gränser och att bli sin bästa vän, ta hand om sig på bästa möjliga sätt.

86637285-pWG7Xjpg
Jag har tagit därför tagit fram ett RTP - Resilience Training Program där man genom omstrukturering och träning skapar om sig själv till en bättre version.
Allt sker enligt PÖTT principen.

Det spelar ingen roll hur mycket utbildning du har om du inte sedan använder och tillämpar den i det dagliga livet. För att gå vidare från Kunskap till Kompetens används ”PÖTT-principen”, det vill säga: Praktik - Övning - Tillämpning och Träning. 

Man för över kunskapen (att veta) till kompetens (hur man klarar livet) genom att praktisera, öva, tillämpa och träna, det tar sin tid och kräver att man tar sitt egenansvar och för att bli bättre.

Motivation kommer genom att man VILL något inte att man MÅSTE, livsförändringar kommer genom att man vill ha en förändring och våra liv är ett "gör det själv" projekt, det är vi själva som ska styra oss dit vi vill komma, därför är det viktigt med MÅL och att veta vilken kurs man ska ta för att ta sig till sina mål.

facebook_photojpg


Bli den du är ämnad att vara - tillåt inget annat, om du inte tar kontrollen över ditt liv kommer någon annan att göra det.

Ha ett behagligt liv och ta hand om dig själv först, när du har din egenkontroll, hjälp andra.

https://issuu.com/unestahl/docs/grow_12-_nr_3-2018_-_lars-eric_u

Logga2png 

Sök aldrig nöje för nöjets egen skull

Som människor kan vi bli olyckliga när vi blir missnöjda med vad vi har och söker därför ständigt efter mer för att dämpa olustkänslor och tomhet, det leder till att vi börjar söka nöje för nöjes egen skull, vi försätter oss i en oändlig krets av önskningar som bara är tillfälliga för att dämpa känslor som vi behöver uppleva och vi känner oss nöjda bara under upplevelsen, när upplevelsen är över återkommer olustkänslorna.

Som du vet så varar inte känslor för evigt, innan du vet ordet av är du tillbaka till att önska igen och igen och igen…

Det betyder inte att du inte ska ha roligt och njuta av nöje när du upplever det.

Det betyder bara att du inte ständigt ska söka njutning för sin egen skull, bara för att du upplever tomhet och känslolöshet, acceptera dina känslor och att det även finns dagar som kan kännas jobbiga, men det är under de dagarna vi reflekterar över saker och får oss att utvecklas och växa som människor

Du ska uppskatta vad du har i varje ögonblick oavsett vad det är, det som är det är och det finns väldigt mycket att vara tacksam över.

I och med detta kommer du inte heller att vara olycklig när du inte upplever nöje.

Du kommer att inse att alla dagar har betydelse så länge du kan inse att allt har ett syfte.

Tidsperspektiv

Tid är som sand som rinner mellan fingrarna, den kommer aldrig tillbaka.
Kan vi inte förvalta den tid som vi har, kan vi eller aldrig förvalta vår potential som människa.
Tiden är lika för alla oavsett var vi befinner oss, produktiva människor vet att förvalta sin tid på bästa sätt.
De som skiljer de upplysta från övriga är deras sätt att hantera tiden.

doctor-and-nurse-reviewing-medical-record-in-hospitaljpg
"De upptagna människorna har mest tid över"

De människor som säger att de inte har tid, har planerat tiden och livet dåligt, de människorna har ofta mycket tid men väldigt dålig planering.

Planera och hantera tid väl, så kommer du även att hantera livet väl.
Ett genomsnittligt liv består bara av niohundrasextio månader eller tjugoniotusen dagar och alla dagar räknas, vi får vad vi fokuserar oss på, kan vi inte förvalta vår tid väl kommer vi heller inte att förvalta livet väl.

Tiden är en icke förnybar resurs.
För att bli effektiv, planera din tid väl, gör det viktigaste först, planera allt du ska göra, ta en timma på söndag och planera in dina veckor väl.

businesswoman-pointing-at-note-on-bulletin-boardjpg

Ta med ALLT som är viktigt i din egenplanering, även träning, meditation, mindfulness, när du ska spendera tid med nära och kära och var närvarande i ALLT du gör, låt inte distraktioner få dig att fly och bli en tidsmissbrukare.

telefonjpg

Telefonen är till för din bekvämlighet, inte andras.
Låt inte andra förbruka din tid, var vaksam över din tid och tidstjuvar.
Sätt gränser, kom ihåg att ingen tid kommer igen, var skoningslös, lär dig säga NEJ.
Du behöver inte svara varje gång det ringer eller ständigt vara online, fokusera på det viktiga i livet och gör det som är viktigt.
Människor i din omgivning kommer att lära sig och respektera dig mer när du sätter gränser.

ATT SLÅ IHJÄL TID är att bara göra det som känns bra och undvika det som känns mindre bra, de mest produktiva människorna gör det som de mindre produktiva människorna inte gör, även om de inte heller gillar att göra det som känns jobbigt, men de har disciplin till att göra det som är viktigt och som ger utdelning i längden.

"De som är herrar över sitt liv lever ett enkelt liv"

Skjut inte upp livet, du vet aldrig vad som kan ske imorgon och då kan det vara för sent, lev idag, ta tillvara på din tid och lev varje sekund, lämna det som inte ger dig ett fullvärdigt liv och lev ditt eget liv.

nwohz77ju20gweq8vujzgeboytwwscsjpeg

Skapa ett dödsbildsperspektiv, vad är det viktigaste i ditt liv?
Vad skulle du göra om din tid var utsatt?
Vänta aldrig på att leva, allt för många människor drömmer om lyckan vid regnbågens slut när den alltid finns med dig.
Lyckan är som din skugga, den finns där, du behöver stanna upp och observera den istället för att ständigt springa ifrån den.

Var observant med vad och var du spenderar din tid, se till att göra det viktigaste först och ha kul under tiden, ingen människa gillar tråkmånsar men de avgudar lyckliga människor, lev och lek dig genom livet, planera det som ska göras och gör det omgående, vi blir bara nöjda av det som vi har gjort inte av det som aldrig blev av.

Allting har sin tid, kasta inte bort tid på oväsentligheter.

Sluta leva som om du har femhundra år på dig.
Den bästa tiden att plantera ett träd var för fyrtio år sedan, den näst bästa tiden är nu, slösa inte bort en sekund av din dag, din tid är dyrbar och se till att göra mycket av det som ger dig glädje.

Lev varje dag som om den vore den sista, lev fullt ut in varje sekund, fokusera på det meningsfulla och sluta fokusera på det som drar ner dig i kriser, drama och kaos.
Lev ett enkelt liv.
Handla som om det vore omöjligt att misslyckas och du kommer garanterat att lyckas.
Låt dig aldrig bli fånge in det förflutna, bli din egen framtidsarkitekt, skapa ditt liv, lev och var tacksam, du har bara ditt liv och tillåt inte något eller någon så ogräs i din trädgård.
86637285-pWG7Xjpg
Håll trappen ren och släpp aldrig in dåliga tankar, sopa bort dem omedelbart och ersätt dem med med livgivande tankar.

Ha ett bra liv och var aktsam med din tid.

Kent Palmgren